Lente Kontakti

Pyetje te shpeshta mbi lentet e kontaktit

E enjte, 13 janar 2022

Pyetje te shpeshta mbi lentet e kontaktit

1. A dhemb vendosja e lenteve të kontaktit?

Përgjigja e shkurtër është: Lentet tuaja te kontaktit nuk ju dhembin kur vendosen siç duhet.
Disa njerëz ndjejnë siklet kur aplikojnë për herë të parë lentet e kontaktit, por pasi të keni mësuar se si t'i vendosni dhe hiqni ato në mënyrë korrekte, do të jetë plotësisht pa dhimbje.  Kur te jeni mësuar me lentet e  kontaktit  tuaj , nuk do t'i ndjeni ato.

2. Çfarë ndjesie ka përdorimi i lenteve të kontaktit?

Kur vendosni për herë të parë lentet e kontaktit, do të përjetoni një ndjesi të panjohur në sytë tuaj, por nuk eshte e dhimbshme.  Brenda disa perdorimeve , do të mësoheni me lentet  tuaja dhe së shpejti ato do të bëhen pjesë e natyrshme e jetës suaj të përditshme.

3. A janë të vështira për t'u vendosur lentet e kontaktit?

Shumica e përdoruesve të lenteve të kontaktit e kanë të vështirë t'i vendosin ato në fillim, pasi është një ndjenjë e pazakontë të vendosësh gishtat afër syrit. Mirepo pas disa ditesh perdorimi lentet behen te lehta per tu perdorur.

4. Nëse më bie një lente kontakti, a mund ta vendos përsëri në sy?

Jo pa e dezinfektuar më parë.
Lentet e kontaktit duhet të jenë plotësisht sterile përpara se të vendosen në sy. Nëse ju bie një lente ose ajo bëhet e ndotur gjate vendosjes, duhet ta dezinfektoni atë përpara përdorimit.

5. Unë punoj në një mjedis me pluhur ose të ndotur. A mund të vendos lente kontakti?

Po, me syze.
Nëse punoni në një mjedis që është i prirur ndaj pluhurit, papastërtive dhe tymit, duhet të mbani syze sigurie për të mbrojtur lentet tuaja. Ekspozimi i lenteve tuaja të kontaktit në këto lloj mjedisesh mund të bllokojë grimcat e huaja dhe të shkaktojë acarim.

6. Cilat janë lentet më të mira të kontaktit nëse merrem me sport?

Cilado lente kontakti që funksionon për ju dhe rekomandohet nga okulisti juaj.
Lentet e kontaktit janë një mundësi e shkëlqyer për llojet sportive. Ndryshe nga syzet, ato nuk mund të dëmtohen nga topi dhe aksidente të tjera sportive. Nëse sporti juaj kërkon edhe syze, ato mund të vishen me lehtësi me lentet. 

7. Nëse nuk i kam me vete solucionet e lenteve, si mund t'i ruaj lentet?

Mënyra e vetme për të ruajtur në mënyrë efektive dhe higjienike lentet tuaja është përdorimi i solucionit të lenteve.  Ato nuk mund të ruhen në ujë, pasi mund të çojnë në ndotje dhe infeksione të syve. 

8. A mund të bëj grim për sytë nëse mbaj lente kontakti?

Lentet e kontaktit mund të vihen rehat me grim, por sigurohuni që t'i vendosni ato përpara se të aplikoni produktet tuaja. Lani gjithmonë duart përpara se të përdorni lentet. Nëse sytë tuaj ndihen të irrituar kur mbani lente dhe grim në të njëjtën kohë, provoni në vend të tyre produkte kozmetikë jo alergjike.

9. A mund të mbajnë fëmijët lente kontakti?

Lentet e kontaktit duhet të trajtohen me kujdes, kjo është arsyeja pse ato janë të papërshtatshme për fëmijët shumë të vegjël, zakonisht ata nën moshën gjashtë vjeç. Megjithatë, nëse fëmija juaj është i aftë të mbajë lentet e kontaktit, sigurisht që është një opsion për t'u marrë parasysh, megjithëse do të kërkohet shumë durim. Mbikëqyreni gjithmonë fëmijën tuaj kur përdorni lentet e kontaktit.

10. Si mund të marr lente kontakti që ndryshojnë ngjyrën e syve të mi?

Ekzistojnë lente të buta kontakti që do të ndryshojnë ngjyrën e syve tuaj, edhe nëse nuk keni nevojë për korrigjim të shikimit. Lentet e kostumeve për Halloween ose për qëllime teatrale janë gjithashtu të disponueshme.