Lente Kontakti

Një udhëzues për përdoruesit për herë të parë. Si të vendosni lentet e kontaktit?

E enjte, 13 janar 2022

Një udhëzues për përdoruesit për herë të parë. Si të vendosni lentet e kontaktit?

Vendosja e lenteve tuaja të kontaktit mund të duket e vështirë dhe madje pak e frikshme në fillim, por mos u shqetësoni. Pasi të keni pak praktikë, do të jetë e thjeshtë dhe pa dhimbje. Për të vendosur një lente në syrin tuaj, mbajeni qepallën tuaj të hapur në mënyrë që të jetë më e lehtë ta vendosni atë në sy. Kur të jeni gati të hiqni lentet tuaja, përdorni një proces të ngjashëm për t'i hequr ato. Për më tepër, sigurohuni që t'i përdorni në mënyrë korrekte për të ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të syve tuaj.1. Lani duart me sapun pa aromë dhe ujë të ngrohtë. Lagni duart, më pas aplikoni sapun dhe pastroni për të paktën 30 sekonda. Shpëlajini duart tërësisht për të hequr qafe çdo mbetje sapuni. Thajini duart në një peshqir të pastër mikrofibër.
2. Hiqeni kapakun në njërën anë të kutisë së lenteve të kontaktit dhe lëreni mënjanë.  Hapni vetëm 1 anë të kutisë tuaj të kontaktit në të njëjtën kohë për t'ju ndihmuar të shmangni përzierjen e lenteve tuaja ose dëmtimin aksidental të tyre. Bëjeni rutine që së pari të bëni gjithmonë të njëjtën anë. Për shembull, ju mund të bëni syrin tuaj të djathtë dhe pastaj të majtën.3. Përdorni majën e gishtit për të rrëshqitur lentet e kontaktit nga kutia. Përkuleni kutinë drejt jush, më pas shtypni lehtë bllokun e gishtit mbi lentet e kontaktit. Pasi lentja të jetë në majën e gishtit tuaj, tërhiqeni ngadalë gishtin nga ena dhe transferojeni lentet në pëllëmbën e dorës.

Mos përdorni thonjtë tuaj për të marrë lenten, pasi kjo mund ta dëmtojë atë.

Jini shumë të kujdesshëm me lentet tuaja sepse është e lehtë t'i dëmtoni ato.4. Vendoseni lenten në qendër të pëllëmbës suaj, më pas spërkatni me solucionin pastrues mbi të. Bëni një inspektim vizual për t'u siguruar që kontakti juaj nuk ka mbeturina. 

Nëse shihni ndonjë mbeturinë në lente, aplikoni më shumë solucion në të dhe fërkojeni lehtë me majën e gishtit për të hequr mbeturinat.

Asnjëherë mos përdorni ujë rubineti në lentet tuaja. Përdorni vetëm solucionin pastrues për të shpëlarë lentet tuaja.5.Vendosni anën e lenteve të kontaktit lart në gishtin tuaj tregues. Vendoseni ate në lëkurën e gishtit tuaj, jo në thoin tuaj. Sigurohuni që lentja të jetë e ulur me anën e zbrazët lart në majë të gishtit tuaj dhe asnjë nga muret anësore të mos ngjitet me gishtin tuaj. Duhet të duket si një tas i vogël.

Nëse skajet janë vendosura jashtë. Vendoseni përsëri në pëllëmbën tuaj dhe përdorni majën e gishtit për ta kthyer butësisht nga ana e djathtë jashtë.

6. Mbajeni syrin hapur me gishtin tregues ose me  gishtin e mesit dhe me dorën e kundërt, nëse është e nevojshme.  Shiko ne pasqyre. Më pas, tërhiqni butësisht qepallën tuaj poshtë duke përdorur gishtin e mesëm të dorës që mban kontaktin tuaj. Nëse sytë tuaj janë shumë të ndjeshëm ndaj prekjes, mund t'ju duhet gjithashtu të mbani të hapur qepallën e sipërme. Përdorni dorën tuaj të kundërt për të ngritur dhe mbajtur butësisht qepallën e sipërme që të mos pulsojë. Kjo do të ekspozojë më shumë syrin tuaj, duke ju lejuar të vendosni më lehtë lenten mbi të.

 Me kalimin e kohës, mund të mos keni nevojë të mbani më të hapur qepallën e sipërme.

7. Vendoseni lenten në irisin tuaj butësisht. Lentja duhet të shkojë lehtësisht në sy, pasi do të tërhiqet nga lagështia. Pastaj, hiqni gishtin nga syri juaj.

Lentja duhet të jetë mbi irisin tuaj, që është pjesa me ngjyrë e syrit tuaj. Mundohuni ta vendosni direkt mbi këtë zonë, nëse mundeni.

8. Lëvizini qepallat dhe mbyllni sytë ngadalë derisa lentja të jetë e rehatshëme. Levizeni ngadalë disa herë, duke pasur kujdes që të mos e shkëputni lenten tuaj. Shikoni në pasqyrë për të kontrolluar nëse lentja është në vend dhe nëse mund të shihni.

Nëse ndjen kruajtje ose dhimbje, hiqeni lenten dhe pastrojeni me solucionin pastrues. Më pas, provo ta vendosesh sërish.9. Përsëriteni procesin me lenten tjetër. Pasi të dy lentet e kontaktit të jenë në sytë tuaj, shikoni përreth për t'u siguruar që mund të shihni mirë. Kur të keni mbaruar, derdhni solucionin e kontaktit nga kutia në lavaman, shpëlajeni kasën dhe mbyllni kutinë e lenteve.

Asnjëherë mos e ripërdorni solucionin e vjetër të lenteve, pasi rrit rrezikun për të marrë një infeksion të syve.

Kategori
Rrjete Sociale
Artikujt e fundit

Artikujt kryesorë